Γιατί οδηγούμαστε στην εξαγωγή δοντιών;

Τα δόντια εξάγονται για διάφορους λόγους:

  • Η τερηδόνα έχει φτάσει βαθιά μέσα στο δόντι (σε σημείο που έχει σαπίσει μέρος της ριζας).
  • Η μόλυνση έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του δοντιού ή του οστού που το περιβάλλει.
  • Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλα τα δόντια σας μέσα στο στόμα.

Πολλοί οδοντίατροι προτείνουν την εξαγωγή των έγκλειστων δοντιών που έχουν ανατείλει μερικώς. Βακτήρια μπορεί να εισβάλουν γύρω από ένα τέτοιο δόντι και να προκαλέσουν λοίμωξη, η οποία μπορεί να επεκταθεί στο οστό που το περιβάλλει και να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Το έγκλειστο δόντι συνεχίζει να προσπαθεί να βρει διέξοδο μέσα από τον ιστό του ούλου ακόμα και αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να το «φιλοξενήσει». Αυτή η συνεχής πίεση από την προσπάθεια έκφυσης του δοντιού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρίζες των διπλανών δοντιών. Η εξαγωγή ενός έγκλειστου δοντιού μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση, και τη ζημιά στα διπλανά δόντια και οστά και να γλιτώσει από πόνο τα επόμενα χρόνια.

Πώς γίνεται η εξαγωγή των δοντιών;

Πριν την εξαγωγή του δοντιού, ο οδοντίατρος λαμβάνει το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενή και κάνει τις απαραίτητες ακτινογραφίες.

Οι ακτινογραφίες δείχνουν το μέγεθος, το σχήμα και την θέση του δοντιού καθώς και το περιβάλλον οστό. Από τις πληροφορίες αυτές ο οδοντίατρος μπορεί να προβλέψει τον βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας και να αποφασίσει αν πρέπει να παραπέμψει το περιστατικό στον αρμόδιο ειδικό που λέγεται γναθοχειρουργός.

Πριν την εξαγωγή, η περιοχή γύρω από το δόντι αναισθητοποιείται. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσουν την περιοχή του στόματος στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εξαγωγή.

Για μια απλή εξαγωγή, αφού η περιοχή αναισθητοποιηθεί, χαλαρώνει η επαφή του δοντιού με το ούλο με την βοήθεια ενός εργαλείου που λέγεται εξαγωγέας και στην συνεχεία το δόντι απομακρύνεται με την βοήθεια οδοντιατρικής λαβίδας. Ο οδοντίατρος τότε ίσως θελήσει να λειάνει και να αναδιαμορφώσει το υποκείμενο οστό. Όταν τελειώσει και με αυτό, τότε μπορεί να κλείσει την περιοχή με ράμματα.

Τί μπορώ να περιμένω μετά από μια εξαγωγή;

Είναι σημαντικό να κρατάτε την περιοχή καθαρή για να αποτραπεί η μόλυνση αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού. Ο οδοντίατρό σας θα σας ζητήσει να δαγκώσετε μαλακά ένα κομμάτι στέγνης, αποστειρωμένης γάζας την οποία πρέπει να κρατήσετε στην περιοχή για τα επόμενα 30 με 45 λεπτά ώστε να μειωθεί η αιμορραγία και να πήξει το αίμα. Για τις επόμενες 24 ώρες, δεν πρέπει να καπνίσετε, να ξεπλύνετε το στόμα σας με δύναμη, ή να καθαρίσετε τα δόντια δίπλα στο σημείο της εξαγωγής.

Ο πόνος και η δυσφορία είναι αναμενόμενα μετά την εξαγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει ή συνταγογραφήσει ένα παυσίπονο. Ίσως να βοηθήσει το να βάζετε μια παγοκύστη στο πρόσωπο για 15 λεπτά κάθε φορά. Μπορεί να χρειαστεί να πίνετε χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι, να περιορίσετε τις επίπονες εργασίες και να αποφύγετε τα ζεστά υγρά. Την επόμενη μέρα της εξαγωγής ο οδοντίατρος ίσως σας προτείνει να ξεκινήσετε να ξεπλένεται απαλά το στόμα σας (μην καταπίνετε το νερό). Σε φυσιολογικές συνθήκες η δυσφορία θα μειωθεί σε τρεις μέρες με δυο εβδομάδες. Εάν έχετε μεγάλης διάρκειας ή έντονο πόνο, πρήξιμο, αιμορραγία ή πυρετό καλέστε τον οδοντίατρό σας αμέσως.

Για οτιδήποτε περισσότερο εμπεριέχει η δική σας περίπτωση θα σας ενημερώσει ο αρμόδιος ιατρός της MG Dental.