Τί είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή οδοντική ρίζα. Μοιάζει με βίδα και κατασκευάζεται από τιτάνιο.

Τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου, για να δημιουργήσουν την βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το τεχνητό δόντι (στεφάνη) με τοπική αναισθησία.

Με το πέρασμα περίπου 3 μηνών, οστικά κύτταρα δημιουργούνται γύρο από το εμφύτευμα, ενσωματώνοντάς το μέσα στο οστό της γνάθου (οστεοενσωμάτωση).

Αφού ενσωματωθούν στις γνάθους, συγκολλούνται πάνω σε αυτές οι στεφάνες.

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Διαδικασία Τοποθέτησης Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Για τους περισσότερους ασθενείς η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνει δυο χειρουργικές φάσεις.

Κατά την πρώτη, το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο οστό (εμφυτεύεται).

Για τους πρώτους 3-6 μήνες, μετά το χειρουργείο τα οδοντικά εμφυτεύματα βρίσκονται καλυμμένα από τα ούλα και σταδιακά ενσωματώνονται στο οστό της γνάθου (διαδικασία οστεοενσωμάτωσης).

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής μπορεί να φορά προσωρινές οδοντοστοιχίες εάν πρόκειται για ολική αποκατάσταση της γνάθου.

Μετά την ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων στο οστό ακολουθεί η δεύτερη χειρουργική φάση, αυτή της "αποκάλυψης" των εμφυτευμάτων.

Υπό τοπική αναισθησία, τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται από τα ούλα και επάνω τους βιδώνεται ένας μικρός κοχλίας επούλωσης των ούλων ο οποίος προεξέχει από την επιφάνεια των ούλων περίπου 1~2 χιλιοστά.

Δύο με τρείς εβδομάδες αργότερα, ο κοχλίας επούλωσης δίνει τη θέση του προσωρινά στον άξονα αποτύπωσης και το αποτύπωμα με τις θέσεις των εμφυτευμάτων και τους ανταγωνιστές οδόντες πηγαίνει στο εργαστήριο για να κατασκευαστεί η τελική αποκατάσταση. Η ολική διαδικασία από την πρώτη επίσκεψη μέχρι την τελική τοποθέτηση της εργασίας στο στόμα διαρκεί περίπου 4-5 μήνες. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν κάποια μεταβολή στην καθημερινότητα τους κατά το παραπάνω διάστημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εμφυτεύματα (βάσεις) τοποθετούνται "άμεσα" κατά την εξαγωγή κάποιου δοντιού, "άμεση εμφύτευση", και ακόμα περιπτώσεις που τα δόντια τοποθετούνται επάνω στα εμφυτεύματα άμεσα, "άμεση φόρτιση", χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τον προαναφερόμενο χρόνο (4-5 μήνες).

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συνοψίζοντας, πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων αποτελεί το ότι δεν επηρεάζουν καθόλου τα παρακείμενα δόντια ,γιατί δεν στηρίζονται σε αυτά, είναι σταθερά επειδή γίνονται ένα με το οστό της γνάθου ,βοηθούν στη διατήρηση του οστού μετά τις εξαγωγές ,αφού προάγουν τη δημιουργία νέου οστού αποτρέποντας τη φυσιολογική απορρόφηση και τέλος προσδίδουν πολύ καλή αισθητική και λειτουργία, επειδή προσομοιάζουν με τα φυσικά δόντια.

Με την κατάλληλη φροντίδα που περιλαμβάνει καλή στοματική υγιεινή , σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό ,καθώς και συχνούς επανελέγχους στον οδοντίατρο, τα εμφυτεύματα αποτελούν μόνιμη και ιδανική λύση προσδίδοντας άνεση και αυτοπεποίθηση σε κάθε ασθενή.