Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες αντικαθιστούν δόντια που έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί και μπορούν να μπουν και να βγουν εύκολα από το στόμα σας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να τις συνηθίσετε και παρόλο ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε όπως με τα φυσικά σας δόντια, οι σημερινές οδοντοστοιχίες δείχνουν περισσότερο φυσικές και είναι άνετες όσο ποτέ.

Υπάρχουν δύο τύποι τεχνητών οδοντοστοιχιών: οι ολικές και οι μερικές. Ο οδοντίατρος σας θα σας υποδείξει τον κατάλληλο για σας τύπο οδοντοστοιχίας, ανάλογα με το αν θα αντικαταστήσει όλα ή ορισμένα από τα δόντια σας και με το κόστος που αντιστοιχεί σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχουν επίσης οι επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων και χωρίζονται σε αυτές που έχουν Μπάρες και σε αυτές με Locators, όπου κουμπώνει επάνω τους η οδοντοστοιχία, γεγονός που δίνει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ακίνητες οδοντοστοιχίες.

Στην άνω γνάθο δεν χρειάζεται για να βεντουζάρει ο “ενοχλητικός” ουρανίσκος αφού η οδοντοστοιχία κουμπώνει, ενώ στην κάτω γνάθο που συνήθως υπάρχει πρόβλημα συγκράτησης, με το «κούμπωμα» πάνω στα εμφυτεύματα σταθεροποιείται η οδοντοστοιχία.