Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών και πώς γίνεται

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός δοντιών είναι μια απλή διαδικασία που δεν συνοδεύεται από πόνο ή κάποια ενόχληση και αφορά στην απομάκρυνση με ειδικά εργαλεία της οδοντικής πέτρας, ώστε να προληφθούν ή να διαγνωστούν προβλήματα τερηδόνας, πλάκας και ουλίτιδας. Το αποτέλεσμα προσφέρει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, φρεσκάδας, καθαριότητας, λείας υφής των δοντιών και πιο λευκού χαμόγελου.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Αρχικώς, ξεκινά με μια εξέταση της γενικής στοματικής υγείας του ασθενούς από τον οδοντίατρο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να εντοπίσει τυχόν σημεία βλαβών και να εστιάσει περισσότερο σε αυτά κατά τον καθαρισμό. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με τη χρήση ενός μικρού στρογγυλού καθρέφτη, με το οποίο ελέγχει τα δόντια και τα ούλα για να εντοπίσει τυχόν σημεία φλεγμονής. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο υπέρηχος, ο οποίος πραγματοποιείται με ένα εργαλείο, το οποίο πετάει νερό με δόνηση και έτσι, απομακρύνονται η πέτρα και οι χρωστικές ουσίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, όπως σε παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς που το χρειάζονται μπορεί να εφαρμοστεί και φθορίωση. Όποια διαδικασία κι αν έχει ακολουθήσει ο γιατρός, η συχνότητα επανάληψης είναι η ίδια.

Στην MG Dental με την βοήθεια του Airflow μπορούμε να απομακρυνούμε χωρίς επιπλοκές χρωστικές δοντιών και να καθαρίσουμε αποτελεσματικά τα εμφυτεύματά σας!

Τι στόχο έχει ο καθαρισμός δοντιών

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και του στόματος γενικότερα, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρότερων προβλημάτων στην περιοχή. Αν η στοματική υγεία δεν είναι σωστή, τα ούλα φθίνουν σιγά σιγά και μπορεί ασθένειες όπως η τερηδόνα, η πλάκα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα να οδηγήσουν σε ολική απώλεια του δοντιού.

Επιπλέον, υπάρχει και η αισθητική πλευρά του αποτελέσματος. Ο ασθενής με τον καθαρισμό δοντιών που επαναλαμβάνει ανά 6 μήνες μπορεί να έχει πιο λευκό και λαμπερό χαμόγελο με υγιή δόντια.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν και μετά τον καθαρισμό δοντιών

Πριν από τον καθαρισμό δοντιών δεν χρειάζεται να προσέξει κάτι ο ασθενής. Αντιθέτως, μετά τον καθαρισμό θα πρέπει να είναι σχολαστικός στη χρήση ειδικού στοματικού διαλύματος για 3 μέρες, καθώς απαιτείται αντισηψία λόγω της φλεγμονής που έχει δημιουργηθεί στα ούλα από την εφαρμογή της διαδικασίας. Φυσικά, το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών με τη χρήση μεσοδόντιων και νήματος για τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως θα βοηθήσει στη διατήρηση του αποτελέσματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσο πιο τυπικός είναι ένας ασθενής στην σωστή στοματική υγιεινή, τόσο περισσότερο θα παραμείνουν λευκά, λαμπερά και καθαρά τα δόντια του.

Συμβουλές για να διατηρηθεί περισσότερο το αποτέλεσμα του καθαρισμού δοντιών

Έκανες τον καθαρισμό σου και τώρα επιθυμείς το όμορφο αποτέλεσμα που βλέπεις στον καθρέφτη σου να διατηρηθεί όσο γίνεται περισσότερο… Υπάρχουν τρόποι!

Βούρτσισε τα δόντια σου πριν τον ύπνο

Θα πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε βράδυ πριν πέσεις για ύπνο. Είναι σημαντικό να μην κοιμηθείς με τα μικρόβια της ημέρας και των τροφών που κατανάλωσες πάνω στα δόντια και στα ούλα σου.

Κάν’ το σωστά

Όταν λέμε να βουρτσίσεις τα δόντια σου, αυτό θα πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Βούρτσισε καλά για αρκετή ώρα τα δόντια δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε τεταρτημόριο του στόματός σου. Προτίμησε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που θα σε βοηθήσει περισσότερο σε αυτό. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και απομάκρυνε τα υπολείμματα τροφών που τυχόν έχουν απομείνει ανάμεσα στα δόντια. Τέλος, ξέπλυνε καλά το στόμα με ένα ήπιο στοματικό διάλυμα. Εννοείται, ότι αφού πλύνεις τα δόντια σου τη νύχτα, δεν ξανατρως κάτι, διότι διαφορετικά θα παραμείνει η τροφή στα δόντια μέχρι το πρωί.

Μην αμελείς τη γλώσσα

Όταν πλένουμε τα δόντια μας θα πρέπει να καθαρίζουμε και τη γλώσσα μας με την οδοντόβουρτσα (με ήπιες και μαλακές κινήσεις). Πολλά μικρόβια συσσωρεύονται και στη γλώσσα. Το στοματικό διάλυμα βοηθά επίσης στον καθαρισμό της γλώσσας.

Βελτίωσε τη διατροφή σου

Προσπάθησε να αποφεύγεις την κατανάλωση ζάχαρης (υπάρχει κρυμμένη σε πολλές τροφές) και όξινων τροφών. Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι είναι η τροφή των μικροβίων και των βακτηρίων, άρα όσο περισσότερο μένει στην περιοχή του στόματος τόσο περισσότερο κακό κάνει. Προτίμησε φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία θα βελτιώσουν και τη οσμή της αναπνοής.

Κάνε οδοντιατρικό καθαρισμό κάθε 6 μήνες

Είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα. Όσο και να προσπαθήσουμε από μόνοι μας, η μικροβιακή πλάκα δεν αφαιρείται με άλλο τρόπο εκτός των εργαλείων του οδοντιάτρου. Αν, όμως, καταφέρεις να τηρήσεις με τυπικότητα τις παραπάνω συμβουλές, ίσως μπορείς να μεταθέσεις για λίγο αργότερα τον καθαρισμό των δοντιών.

Συνδύασε τον καθαρισμό με λεύκανση

Η λεύκανση δοντιών θα δώσει ακόμη πιο λαμπερό και λευκό αποτέλεσμα. Μπορείς να την κάνεις στο σπίτι, στο ιατρείο ή σε συνδυασμό, και να αποκτήσεις ένα πραγματικό λευκό και αστραφτερό χαμόγελο.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τον καθαρισμό δοντιών

Επιτρέπεται ο καθαρισμός δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;

Ο γιατρός σου είναι ο κατάλληλος να σε συμβουλέψει επ’ αυτού. Η υγεία των δοντιών είναι πολύ σημαντική και η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να καταστήσει πιο ευαίσθητα τα δόντια σε παθήσεις. Οι γιατροί σε γενικές γραμμές συνιστούν να αποφεύγονται οι οδοντιατρικές εργασίες, άρα και ο καθαρισμός, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Στη συνέχεια επιτρέπεται κανονικά, εκτός αν υποδείξει κάτι διαφορετικό ο θεράπων ιατρός τους. Καλό θα ήταν μια γυναίκα πριν μείνει έγκυος (σε περίπτωση προγραμματισμένης κύησης), να ελέγξει τα δόντια της και να κάνει έναν οδοντιατρικό καθαρισμό για να μειώσει τον κίνδυνο νόσησης από κάποια οδοντική νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ασθενείς σχετικά με τον οδοντιατρικό καθαρισμό;

Το μεγαλύτερο λάθος όλων είναι ότι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο για να διατηρήσουν το αποτέλεσμα. Επίσης, αμελούν την ανά 6μηνο επανάληψη της διαδικασίας. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 6μηνο και μετά απαιτείται και προσωπική προσπάθεια από τον καθένα για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Γιατί πρέπει να κάνει κάποιος καθαρισμό δοντιών;

Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών προσφέρει οφέλη όχι μόνο στην υγεία των δοντιών, αλλά και όλου το σώματος. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκειά του, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν υπάρχουν άλλες παθήσεις στον οργανισμό που “δίνουν” σημάδια στο στόμα. Για παράδειγμα, κάποιες συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να δώσουν αρχικές ενδείξεις μέσα στο στόμα. Έτσι, ο οδοντίατρος μπορεί να σε παραπέμψει σε άλλες ειδικότητες για περαιτέρω έλεγχο αν εντοπίσει κάτι ανησυχητικό.