Τα ένθετα και τα επένθετα είναι δύο είδη αισθητικών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται όπως και τα κοινά σφραγίσματα, προκειμένου να αναπληρωθεί η οδοντική ουσία που έχει καταστραφεί λόγω τερηδόνας ή κατάγματος του δοντιού. Κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο από σύνθετη ρητίνη ή από πορσελάνη ύστερα από λήψη αποτυπώματος και στη συνέχεια συγκολλούνται στα δόντια.

Χρησιμοποιούνται συνήθως για αποκατάσταση δοντιών με εκτεταμένες βλάβες, είτε όταν μία απλή έμφραξη (σφράγισμα) δεν ενδείκνυται, είτε ως μια πιο συντηρητική λύση σε σχέση με μια στεφάνη (θήκη). Αποτελούν την πλέον συντηρητική επιλογή, δεδομένου ότι τα δόντια δεν τροχίζονται σχεδόν καθόλου, και οι αποκαταστάσεις αυτές συγκολλούνται ισχυρά με τους οδοντικούς ιστούς.

Πότε χρησιμοποιούνται τα ένθετα ή τα επένθετα;

Τα ένθετα και τα επένθετα χρησιμοποιούνται κυρίως για περιπτώσεις που υπάρχει αρκετά μεγάλη φθορά του δοντιού και η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα κοινό σφράγισμα. Είναι κατάλληλα για βλάβες της μασητικής επιφάνειας σε οπίσθια δόντια (γομφίους και προγομφίους).

Η χρήση του ένθετου / επενθέτου είναι η καλύτερη λύση όταν η έκταση της βλάβης δεν επιτρέπει την ασφαλή αποκατάσταση με ένα απλό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης, αλλά η φθορά δεν είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να επιβάλλεται η πλήρης κάλυψη του δοντιού με μια στεφάνη (θήκη).

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση παλιών μεταλλικών σφραγισμάτων στα πίσω δόντια, προσφέροντας αυξημένη ανθεκτικότητα και καλύτερη εμφάνιση.

Ο οδοντίατρός σας είναι εκείνος που θα σας προτείνει την κατάλληλη επιλογή ανάμεσα σε ένα απλό σφράγισμα, μια θήκη ή ένα ένθετο / επένθετο με κριτήριο τον τύπο του δοντιού, την θέση και την έκταση της βλάβης.