Όταν η στοματική υγιεινή που ακολουθείται είναι ανεπαρκής, τα μικρόβια που βρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο στόμα μας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας μια κολλώδη μεμβράνη στην επιφάνεια των δοντιών που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Αν η πλάκα παραμείνει για διάστημα 2-3 εβδομάδων, δημιουργείται στην περιοχή φλεγμονή και σχηματίζεται η ουλίτιδα.

Τα κύρια συμπτώματα της ουλίτιδας είναι ούλα κόκκινα, διογκωμένα και ευαίσθητα που αιμορραγούν εύκολα ενώ συχνά συνυπάρχει και μια γενικότερη κακοσμία στο στόμα. Πολλές φορές βέβαια τα συμπτώματα είναι αρκετά ήπια ώστε διαφεύγουν της προσοχής μας.

Στην ουλίτιδα η φλεγμονή περιορίζεται στα ούλα, γι’ αυτό η κατάσταση στο στάδιο αυτό είναι πλήρως αναστρέψιμη αν ακολουθηθεί θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει 2 φάσεις:

  • οδηγίες και άσκηση στη στοματική υγιεινή.
  • κύρια φάση θεραπείας που αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία λόγω του σύγχρονου και ανώδυνου μηχανήματος Airflow που διαθέτει το οδοντιατρείο μας. Εξαλείφει τις κύριες αιτίες που προκαλούν φθορά των δοντιών, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, βλεννογονίτιδα & περιεμφυτευματίτιδα.

Η θεραπεία θεωρείται επιτυχημένη όταν:

  • ο ασθενής εφαρμόζει αποτελεσματική στοματική υγιεινή
  • τα ούλα δεν αιμορραγούν
  • υπάρχει η αίσθηση καθαριότητας και υγείας στο στόμα.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την μακροχρόνια διατήρηση των θεραπειών που ολοκληρώνουμε. Για το λόγο αυτό η επανεξέταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς οι επανεξετάσεις καθορίζονται ανά 4-6 μήνες και περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του ασθενούς σε θέματα στοματικής υγιεινής και την απομάκρυνση μικροβίων και υπολειμμάτων πέτρας από την επιφάνεια των δοντιών.